Rovelló [CATALÀ]
Níscalo [CASTELLÀ]
El Lactarius sanguifluus (rovelló o esclata-sang) i el Lactarius deliciosus (pinetell o rovelló d’obaga) són dos dels bolets més emblemàtics i apreciats de Catalunya. Coneguts per la seva importància gastronòmica i pel seu paper essencial en els ecosistemes forestals, aquests bolets comparteixen moltes característiques, però també presenten diferències que ens permeten distingir-los i gaudir de les seves particularitats úniques.
Els rovellons tenen un barret que pot variar entre 5 i 15 centímetres de diàmetre. Inicialment convex, es va aplanant amb el temps i pot arribar a presentar una depressió central. La superfície del barret sovint mostra cercles concèntrics i pot ser viscosa en temps humit. El peu és cilíndric, s’atenua a la base i es torna buit a mesura que el bolet envelleix. La carn és compacta i desprèn un làtex quan es talla.
Una manera efectiva de diferenciar el rovelló i el pinetell és fixar-se en el làtex que desprenen.
El Lactarius deliciosus allibera un làtex de color ataronjat intens que es manté estable fins que s’asseca, mentre que el Lactarius sanguifluus desprèn un làtex de color vermell sang que pot enfosquir-se lleugerament en contacte amb l’aire.
Pel que fa al color del barret i les làmines, el pinetell té tonalitats ataronjades vermelloses amb cercles concèntrics més foscos, i les seves làmines poden tornar-se verdoses amb el temps. El rovelló presenta un barret amb tons marró rogencs o violacis, i les seves làmines són de color vermellós vinós.
Hi ha altres bolets similars que sovint es venen com rovellons. Aquí algunes maneres de diferenciar-los:
Aquests rovellons parasitats són coneguts com a mare del rovelló o “rovellola, o bé pinetella si el bolet parasitat és un pinetell. El fong Hypomyces lactifluorum parasita les làmines, que acaben desapareixent. Aquest bolet, tot i el seu aspecte diferent, és considerat especialment saborós i sovint més aromàtic que els rovellons sans. Es troba a les mateixes pinedes de Catalunya que els rovellons i, per tant, és una troballa curiosa i apreciada entre els boletaires experimentats.
Els rovellons són bolets micorízics que viuen en simbiosi amb els pins. Aquests bolets comestibles prefereixen boscos de coníferes, especialment les pinedes. El Lactarius deliciosus és més comú a pinedes humides i pot aparèixer tant a la tardor com a la primavera en zones humides. El Lactarius sanguifluus prefereix pinedes mediterrànies amb sòls calcaris i pedregosos, apareixent a cotes baixes a la tardor.
Aquest bolet fuig del fred i no es troba a l’alta muntanya, fet que el diferencia d’altres espècies que també són populars durant la temporada de bolets.
Per a més detalls sobre els hàbitats on trobar rovellons a Catalunya, pots consultar aquesta guia del Regió 7: On trobar rovellons: consells i trucs per omplir el cistell.
El nom llatí Lactarius deliciosus significa “lletós deliciós”, en referència al làtex que desprèn i al seu gust apreciat. Per la seva banda, Lactarius sanguifluus prové de “sanguis” (sang) i “fluus” (que flueix), pel seu làtex vermell característic.
Els rovellons formen una relació simbiòtica essencial amb els pins, ajudant-los a absorbir aigua i nutrients. Aquest vincle millora la resistència dels arbres i contribueix a la salut general dels boscos. Això fa que els rovellons no només siguin apreciats a la cuina, sinó que també juguin un paper clau en la preservació dels ecosistemes forestals.
Els rovellons són un element fonamental de la cuina catalana. La seva carn ferma i saborosa es presta a diferents receptes, com a la brasa, fregits amb all i julivert, o fins i tot en guisats. A Sòria, per exemple, els rovellons es cuinen en plats tradicionals durant la temporada de tardor. Alguns boletaires consideren el rovelló superior al pinetell pel seu gust més intens.
Nota: És important mantenir la cassola tapada durant tots els temps de xup xup.
El consum de rovellons pot donar un color vermellós a l’orina, fet que pot sorprendre els que no en coneixen la causa. A les Balears i al País Valencià, els rovellons es coneixen com “esclata-sangs”, degut al làtex rogenc que desprenen. A Catalunya, hi ha moltes variants de noms segons la regió: “rovelló de boix”, “rovelló de solell” o “rovelló de carena”.
Per preservar els rovellons i altres bolets, és important seguir una recol·lecció responsable. Utilitza cistells que permetin la dispersió de les espores mentre camines pel bosc, i recull només els bolets necessaris per no danyar el miceli. A més, respecta les normes locals de recol·lecció i no deixis deixalles al bosc.
Uneix-te a Au Fènix Barcelona i rebràs idees, consells i recursos per cuidar el medi ambient i créixer en harmonia amb la natura. Entre tots farem petits passos per fer grans canvis!