La verdolaga, o Portulaca oleracea, és molt més que una simple planta que sovint considerem una mala herba. Aquesta planta humil ha estat valorada durant segles per les seves propietats medicinals, culinàries i fins i tot màgiques. En aquesta entrada, descobrirem tots els secrets d’aquest petit tresor verd.
La verdolaga és una planta anual, suculenta i de tiges ramificades que poden arribar als 40 cm d’alçada. Les seves fulles són carnoses, de forma ovalada i d’un color verd brillant. Les flors, petites i de color groc, s’obren durant el dia assolellat.
Tija
La tija de la verdolaga és generalment rastrera, encara que en ocasions pot ser erecta. És carnosa i suculenta, el que li permet emmagatzemar aigua i resistir períodes de sequera. La seva coloració, sovint vermellosa, és una adaptació per protegir-se de la radiació solar.
Fulles
Les fulles són simples, alternes i s’uneixen directament a la tija (sèssils). Tenen forma ovalada o espatulada i són carnoses, tenen les vores decorades amb petites protuberàncies transparents, d’un bonic color porpra i amb una capa cerosa que les protegeix de la deshidratació.
Flors
Les flors de la verdolaga són petites i de color groc brillant. S’agrupen en inflorescències al final de les tiges o a les axil·les de les fulles. Cada flor té cinc pètals, nombrosos estams i un pistil.
Fruit
El fruit és una càpsula que conté nombroses llavors molt petites i de color negre. Quan maduren, les càpsules s’obren i alliberen les llavors, que seran dispersades pel vent o per altres agents. Les llavors de verdolaga són extremadament petites però molt prolífiques. Una sola planta pot produir desenes de milers de llavors en una temporada. Aquestes llavors tenen una longevitat impressionant i poden romandre viables durant molts anys, esperant les condicions adequades per germinar.
Arrel
L’arrel de la verdolaga és axonomorfa, amb una arrel principal de la qual surten nombroses arrels secundàries. Aquesta estructura li permet fixar-se al sòl i absorbir l’aigua i els nutrients necessaris.
Originària de la Índia i el Orient Mitjà, la verdolaga s’ha naturalitzat en pràcticament tot el món, especialment en zones de clima càlid i sec. Sol créixer en sòls sorrencs i pobres en nutrients.
La verdolaga té una llarga història d’ús per part de diverses cultures. S’han trobat evidències del seu consum en jaciments arqueològics d’Amèrica precolombina.
El nom “verdolaga” prové del llatí portulaca, que fa referència a una petita porta, en al·lusió a la manera com s’obre la càpsula de la llavor.
Totes les parts de la verdolaga són comestibles, però les més utilitzades són les fulles i les tiges tendres. Les llavors també són comestibles i s’utilitzen per a la preparació d’olis i farines.
La verdolaga és una planta comestible molt nutritiva. A més dels humans, molts animals consideren la verdolaga una delicadesa. És una font important d’aliment per a algunes espècies d’insectes, ocells i petits mamífers. En algunes regions, s’utilitza també com a farratge per al bestiar. És rica en omega-3, vitamines (A, B1, B2, B3, B6, C i E) i minerals (ferro, potassi, magnesi). Aquestes propietats li confereixen nombrosos beneficis per a la salut:
Amb aquestes recomanacions, podeu començar a gaudir dels múltiples beneficis medicinals de la verdolaga i incorporar-la a la vostra rutina de salut i benestar de manera natural i segura.
És consumeix habitualment crua en amanides, pot utilitzar-se també per fer batuts, begudes, licors i adobats en vinagre; al ser carnosa es pot saltejar i utilitzar-se per farcits com els espinacs, en truites i molts d’altres plats.
Ingredients:
Procediment:
Fem un sofregit fosc tot posant la ceba tallada en juliana en una cassola amb oli. Durant uns minuts la deixem fer ben rossa amb el foc ben viu, encara que agafi color molt de pressa. Quan ja és marronosa, abaixem el foc i la cobrim d’aigua. La deixem coure així fins que l’aigua s’ha evaporat i la ceba queda tova i lluent. Tot seguit afegim els alls i quan agafen color també el tomàquet ratllat.
Un cop ha reduït afegim la verdolaga tallada a trossets i la cobrim amb l’aigua de bullir els cigrons i ho deixem coure durant 10 minuts. Per acabar, afegim els cigrons i ho coem tot junt durant 5 minuts més.
Ingredients:
Procediment:
Barreja tots els ingredients en una enciamera i refreda a la nevera per mitja o una hora.
Si et preocupa consumir verdolaga o qualsevol altra planta, silvestre o cultivada, rica en oxalats, la pots menjar amb làctics o qualsevol altra font de calci com el sèsam o la gla, ja que alguns estudis han revelat que pot reduir notablement els nivells d’aquestes substàncies. Les plantes que creixen a l’ombra i les que estan més adobades acumulen més oxalats.
La sopa de verdolaga és un plat molt popular de la cuina mexicana. Sol preparar-se, òbviament, amb la verdura que li dóna nom i compta a més a més amb patates i un brou fet a partir d’una salsa de tomàquet. Per descomptat, com a bon plat mexicà, no pot faltar el toc picant. De vegades pots trobar aquesta sopa amb trossos de carn de porc, vedella o pollastre.
Ingredients:
Procediment:
La verdolaga és una de les plantes més adaptables i resistents del món. Pot créixer en una àmplia varietat de condicions ambientals, incloent-hi sòls pobres i àrids. Aquesta capacitat d’adaptació la fa gairebé indestructible
La verdolaga pot ser utilitzada en pràctiques d’agricultura sostenible. Actua com a coberta vegetal que ajuda a prevenir l’erosió del sòl i pot també millorar la seva qualitat, gràcies a la seva capacitat de fixar nitrogen i altres nutrients.