El llentiscle o mata de cabrit (Pistacia lentiscus) és un arbust que pot arribar a assolir els 2-3 metres d’alçada. Les seves fulles són compostes, alternes i coriàcies, amb un color verd intens que es manté durant tot l’any. Les flors són petites i de color verd groguenc, agrupades en inflorescències. Els fruits són drupes esfèriques de color vermell que, quan maduren, es tornen negres.
El llentiscle pertany a la família de les anacardiàcies i al mateix gènere Pistacia que el pistatxer (P. vera), que es comença a conrear a la comarca del Bages, i la noguerola (P. terebinthus).
Reconegut pel seu paper fonamental en els ecosistemes mediterranis, el llentiscle es caracteritza per les seves fulles verdes brillants i la seva aroma resinosa distintiva. Aquest arbust no només és una peça clau del paisatge mediterrani, sinó que també ha estat apreciat durant segles pels seus nombrosos usos tradicionals i medicinals.
Degut a que manté les seves fulles verdes tot l’any, el llentiscle es recull sovint per fer rams ornamentals. Des de fa temps, s’espera que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya estableixi un registre de recol·lectors autoritzats de llentiscle per evitar l’explotació excessiva, especialment als parcs naturals de les serralades litoral i prelitoral de Catalunya.
Les fulles del llentiscle desprenen sempre un perfum intens. Els territoris on creix una màquia de llentiscles es caracteritzen per una intensa emanació olorosa. La primavera és l’època de les herbes tendres i fresques, i, generalment, és el període en què notem menys els seus olors. Però si la calor i les pluges són escasses, les mates comencen a patir la sequedat del terreny, i l’olor, principalment del llentiscle, es fa més present. Després, amb l’arribada de l’estiu, la força del sol va assecant moltes herbes, i en assecar-se completament, en aquell moment trobareu el verd llustrós de les fulles del llentiscle, que continuen mantenint el seu fullatge verd i mostren l’orgull de no semblar patir la sequera. Llavors, el perfum del llentiscle segueix creixent, desprenent un aroma que es propaga, fresc, molt diferent de l’olor ressec i calent de les herbes mig seques que omplen els marges i els camps sense llaurar.
Aquest arbust és comú a les pinedes de pi blanc, als alzinars clarejats dels vessants assolellats i, sobretot, a les garrigues, on pot cobrir grans extensions de terra.
El llentiscle és típic del clima mediterrani, trobant-se des de la península Ibèrica fins a Grècia i Turquia, així com al nord d’Àfrica. Prefereix sòls ben drenats i zones assolellades, sovint formant part del sotabosc de les pinedes i altres boscos mediterranis. És una planta molt resistent a la sequera i a les condicions adverses, cosa que li permet prosperar en terrenys pobres i pedregosos. Té una gran capacitat de rebrotar després d’un incendi.
Ja a l’antiga Grècia i Roma, el llentiscle era apreciat per la seva resina, coneguda com màstic, considerat un regal dels déus per les seves propietats beneficioses. . Els antics grecs van ser dels primers a adonar-se de les propietats medicinals i culinàries del màstic. La resina s’utilitzava per mastegar, com a precursor de la goma de mastegar moderna, per refrescar l’alè i netejar les dents. Els romans, d’altra banda, empraven el màstic com a ingredient en perfums i ungüents medicinals.
A més, la seva resistència a condicions ambientals adverses ha fet que el llentiscle sigui vist com un símbol de perseverança i adaptabilitat.
Durant l’Edat Mitjana, el comerç de màstic es va expandir considerablement. La resina de llentiscle es va convertir en un producte altament preuat a les rutes comercials entre Europa i l’Orient Mitjà. La seva demanda era tan alta que, en alguns casos, s’utilitzava com a moneda d’intercanvi.
En el Renaixement, l’ús del llentiscle i la seva resina va continuar sent important, sobretot en la medicina tradicional. Els herbolaris recomanaven el màstic per tractar afeccions gastrointestinals, problemes respiratoris i fins i tot per guarir ferides. A més, la resina s’utilitzava com a vernís en la fabricació de mobles i instruments musicals, degut a les seves propietats protectores i el seu agradable aroma.
El gènere Pistacia deriva del grec antic “πιστάκιον” (pistákion), que significa “festuc” o “pistatxo”. Aquesta paraula grega, al seu torn, prové del persa “پسته” (pista), que també fa referència a la nou de pistatxo. Així, el gènere Pistacia inclou plantes conegudes per les seves llavors comestibles, com el pistatxo (Pistacia vera), però també altres espècies com el llentiscle.
L’espècie lentiscus deriva del llatí “lentiscus”, que era el nom que els romans donaven al llentiscle. Aquesta paraula llatina està relacionada amb “lentus”, que significa “flexible” o “viscós”, possiblement en referència a la resina pegajosa (màstic) que produeix aquesta planta.
Històricament, el llentiscle ha estat valorat per la seva resina, coneguda com màstic, que s’extreu de l’escorça. Aquesta resina té múltiples aplicacions, desde la gastronomia fins a la medicina tradicional. S’utilitza per a la producció de màstic de Quíos, un producte amb denominació d’origen protegit, utilitzat en la confecció de dolços, begudes alcohòliques i productes de pastisseria. A més, les seves propietats antimicrobianes i antiinflamatòries fan que sigui apreciat en la medicina natural per tractar afeccions bucals i gastrointestinals.
Un dels usos més celebrats d’aquesta planta és la propietat que té d’obrir la gana. Tant, que quan hi havia algun infant poc menjador o un adult convalescent, els de la casa abans de dinar solien reunir-se, omplir els gots d’aigua fresca i posar unes fulles de llentiscle en remull durant unes hores; i convidaven a tots a beure aquella aigua mentre deien: «el vermut!» I això, segons les velles, ajudava a obrir la gana.1
El llentiscle és una planta versàtil amb una llarga història d’ús medicinal. Des de la seva resina de màstic fins a les fulles i olis essencials, ofereix una àmplia gamma de beneficis terapèutics. Tanmateix, com amb qualsevol remei natural, és important utilitzar-lo amb coneixement i precaució, i consultar un professional de la salut si es té alguna condició mèdica preexistent o si s’està embarassada o lactant.
El màstic és conegut per les seves propietats beneficioses per al sistema digestiu. Tradicionalment, s’ha utilitzat per:
A més de la resina, les fulles del llentiscle i els seus olis essencials també tenen aplicacions medicinals. Mastegar les seves fulles o passar-les per les genives ens poden ajudar a fer salivera si ens trobem al bosc i ens trobem amb la boca seca.
Les fulles del llentiscle es poden utilitzar per preparar infusions i decoccions que ofereixen diversos beneficis.
Els olis essencials extrets de les fulles i branques del llentiscle també tenen usos terapèutics:
Tot i els nombrosos beneficis del llentiscle, és important utilitzar-lo amb precaució:
El llentiscle aporta un toc únic i aromàtic a diversos plats i begudes, sent especialment popular en la cuina mediterrània. La seva resina, el màstic, és l’ingredient més valorat per les seves propietats aromatitzants i la seva versatilitat en la gastronomia tradicional i moderna.
Ingredients:
Procedimient:
Font: Eixarcolant. 2
Ingredients:
Procedimient:
Font: Eixarcolant. 3
Videos sobre l’espoli del llentiscle a Catalunya:
Protecció: El llentiscle es considera una planta protectora, capaç d’allunyar energies negatives, malalties i malediccions. Es creia que penjar branques de llentiscle a la llar o portar-les com a talismà podia protegir a la persona que ho feia.
Purificació: El fum de les branques de llentiscle que cremaven s’utilitzava per a purificar espais i objectes, eliminant energies negatives i preparant-los per a rituals o usos sagrats.
Abundància i prosperitat: Les fulles de llentiscle s’associaven amb la prosperitat i la bona sort en els negocis. Es guardaven a la llar o es portaven com a talismà per a atreure la riquesa material.
Fertilitat: El llentiscle també es relacionava amb la fertilitat, tant de la terra com de les persones. Es consumien les baies o s’utilitzaven en rituals per a augmentar les possibilitats de concebre.
Amor i passió: Les flors vermelles del llentiscle s’associaven amb l’amor i la passió. Es regalaven com a mostra d’afecte o s’utilitzaven en rituals amorosos.
Inspiració i creativitat: Es creia que el llentiscle podia estimular la inspiració i la creativitat. S’utilitzava en rituals per a connectar amb la musa o per a superar bloquejos creatius.
El llentiscle és un regal preciós de la natura mediterrània. El seu aroma, les seves llegendes i les seves propietats beneficioses ens conviden a connectar amb la saviesa ancestral de la terra i a apreciar la riquesa del nostre ecosistema.