El romaní (Salvia rosmarinus), és un arbust de la família Labiades, de fulles perennes molt aromàtiques, omnipresent a les brolles de la comarca de Bages i que a més es troba a les pinedes de pi blanc i s’usa en jardineria. El romaní és una planta molt popular per la seva olor agradable i per les seves aplicacions. Fins a l’any 2017, l’espècie era coneguda pel nom científic Rosmarinus officinalis, ara és un sinònim.
El romaní és una planta que normalment creix fins a 1 metre d’alçada, però pot arribar a fer 2 metres. Té branques llargues que no es divideixen gaire i que, quan són joves, tenen forma quadrada. A mesura que es fan velles i de fusta, perden aquesta forma i es tornen més irregulars. Les branques més velles tenen una escorça grisa que cau en tires llargues.
Les fulles del romaní es posen de dues en dues als costats de les branques, formant una creu si les mires des de la punta de la branca. Aquestes fulles són estretes, de 2-3 cm de llarg i 2-3 mm d’ample, i són gruixudes i doblegades pels costats. Són de color verd intens per la part de dalt i blanquinoses o grises per la part de sota.
Les fulles tenen olis essencials que fan bona olor quan les fregues o trenques. A vegades, a la base de les fulles, poden sortir petites branques noves i flors que es queden molt a prop de la branca. Això fa que sigui una mica més difícil veure la creu que formen les fulles.
Aquesta planta està ben adaptada per viure en llocs secs gràcies a les seves fulles especials. La seva distribució geogràfica és àmplia, trobant-se al sud d’Europa, a l’oest d’Àsia i al nord d’Àfrica.
A la península Ibèrica, es troba de manera generalitzada, però és menys comuna en algunes àrees del nord i nord-oest, des de Galícia fins al País Basc. A l’est de la península, és bastant freqüent a Catalunya, tot i que és rara a la zona dels Pirineus.
El romaní és una planta de distribució mediterrània, la planta mediterrània per excel·lència. Té una preferència molt marcada pels terrenys calcaris. És habitual que creixi entre roques als pedruscalls.1
La seva olor greu i aromàtica i el seu caràcter perenne l’han fet mereixedor d’un lloc molt important en els rituals i les litúrgies més diverses. S’ha emprat com a encens o sahumeri, substituint moltes vegades el llunyà i car encens; en cerimònies de purificació, com a ram beneït o màgic, en celebracions de naixement o funeràries, en casaments i com a ornament de déus i humans. Hi ha infinitat de tradicions i llegendes al voltant d’aquest arbust que va ser símbol d’immortalitat i vida eterna, de lleialtat, amistat, sinceritat i record.
“Rosmarinus” es creu que va ser format del llatí per “ros” que significa “rosada” i per “marinus“, “marí”, ja que el romer és una planta mediterrània. Però actualment, es decanten per una altra interpretació, segons la qual “ros” vindria de la veu grega “rhops” (ῥωψ), que vol dir “matissar”, i “marinus” derivaria de “myrrhinos” (μυῤῥίνος), que significa “aromàtic”.2
Part aèria en flor.
El romaní actua com a estimulant de la circulació i per tant dels òrgans i el metabolisme. En ús extern forma part de molts bàlsams, ungüents i pocions antigues i modernes, que s’utilitzen per curar nafres, cops o torçades i per alleujar dolors artrítics o reumàtics. En el cas de ferides, els preparats a base de romaní acceleren la cicatrització.
També es va fer famosa a partir del segle XVI 《l’aigua de la Reina d’Hongria》, un destil·lat en alcohol de romaní que va tornar la salut a aquesta reina quan tenia 72 anys i estava postrada per l’artritis i la gota. Des d’aleshores s’ha considerat com una mena d’elegir d’eterna joventut capaç de tornar la bellesa i les ganes de viure els qui les van perdre abans d’hora.
Conté oli essencial i àcid rosmarínic.
El càmfor de romaní és un tònic general de la circulació sanguínia i del sistema nerviós, exercint el seu efecte especialment a nivell de la marró dels gots.
S’utilitza en la hipotensió, en els espasmes vasculars i en els problemes de circulació perifèrica insuficient.
El romaní és considerat un tranquil·litzant, encara que la seva acció sobre el cervell i el nostre estat d’ànim és una mica més complexa. S’ha considerat popularment que el consum de romaní reforça l’intel·lecte i la memòria, possiblement degut a les seves virtuts tonificants generals.
Macerar un grapat de planta en 1 litre dalcohol, durant 10-15 dies i després filtrar. Fregues en lumbago, mala circulació, reuma, cops, pèl, escares (abans de sortir). Es pot diluir al 50% amb aigua i fer-lo servir com a colònia.
Elaboració:
Les tintures no necessiten conservant pel seu alt contingut en alcohol i poden durar uns quants anys. Tot depèn de la proporció aigua/alcohol. Més alcohol, més anys de vida.
De vegades, ens interessa obtenir una tintura més concentrada en actiu, però sense haver d’afegir més alcohol al nostre cosmètic. De manera una mica casolana, es pot deixar obert el flascó uns dies i deixar evaporar l’alcohol. També pots posar el pot davant un ventilador, en una zona ventilada o fer servir l’aire rotatori del forn (però sense posar temperatura).3
Et deixem alguns vídeos sobre el romaní i els seus usos:
Com a condiment, aromatitza i ajuda a pair tot tipus d’aliments proteínics, carns, peixos, marisc, seitan, tofu, soja, blat de moro, arròs, pèsols, ous, bolets… i hortalisses de tota mena: patates – especialment al forn- , cebes, espinacs, caldos vegetals… També es fa servir per a postres: melmelades, gelees, macedònies i galetes. Per a aquests usos culinaris es fa servir amb moderació, a causa del seu gran poder aromatitzant. Pot afegir-se als aliments en fresc o sec, en infusió o simplement fregant les fulles sobre la carn, patates, etcètera. Per a caldos es posa una branqueta que es retirarà quan ha bullit uns pocs minuts.
Ingredients:
Per cobrir
Procedimient:
Font: Recepta de Focaccia de Romaní. Aromàtica. 4
Ingredients:
Per decorar (opcional)
Procedimient:
Ingredients per a 6 persones:
Procedimient:
És tan sedosa i perfumada aquesta crema d’albercocs i romaní que no necessita gaire més acompanyant per obtenir el títol de postres ideal per a l’estiu. Recordeu-vos de comprar albercocs ben madurs i al punt just de dolçor, aquells que han aprofitat bé el sol, doncs si no poden resultar indigestos.
Recepta de Directo al Paladar.6
Us deixem algunes receptes més:
El Sol li concedeix propietats.
En màgia, el farem servir en ofrenes màgiques i d’agraïment a la Terra, ja que la seva energia és especialment atractiva als éssers de la Natura. Com a planta de protecció física, psíquica i espiritual. Atrau la bona sort, bones energies i els somnis dolços i serens (posar-la a la tauleta de nit). Planta de purificació i espiritualitat. Per a rituals d’atracció amorosa i fertilitat. Per a la salut i la bellesa del cos. Planta per millorar la nostra ment (la memòria, la concentració…) i la percepció psiquica. Afavoreix la meditació i els estats de més consciència espiritual. Per incrementar la nostra vitalitat, ànim i magnetisme personal.
Obro el meu cor per força de l’amor. Controlo les meves emoïcions i la meva energia de la manera més equilibrada i positiva. La meva ment està desperta i creix la meva memòria i la meva percepció. Regenero i enforteixo la meva energia interior, la meva vitalitat i l’ànim, i la connecto amb la meva espiritualitat. Gaudeixo amb equilibri i alegria de tots els aspectes de la meva vida.