Borago officinalis

Borraina, borratja, pa i peixet [CATALÀ]
Borraja [CASTELLÀ]

Cultiu

Ingredients:

  • 1/2 litre d’aigua
  • 12 g de flors de borratja
  • El suc d’una llimona
  • 2 cullerades soperes de mel

Preparació:

  1. Bulliu l’aigua, afegiu-hi les flors i retireu-ho del foc.
  2. Deixeu-ho en infusió vuit o deu minuts.
  3. Afegir el suc de llimona i la mel, colar.
  4. Es pot prendre calenta, temperada o freda.

Usos culinaris

Ingredients:

  • Un cistell de fulles de borraina, unes 40
  • 3 ous
  • 125 g de farina (blat, espelta, fajol…)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sucre o mel de romaní

Preparació:

  1. Rentem les fulles de borratja, les escorrem i les deixem sobre un drap per eixugar.
  2. Dins d’un bol batem els ous i afegim la farina mica en mica.
  3. Posem una paella amb oli abundant a escalfar.
  4. Quan l’oli estigui prou calent, agafem les fulles de borratja i les enfonsem a la massa que hem preparat amb la farina i l’ou, deixem un segon que caigui el sobrant al bol i les posem a fregir.
  5. Un cop estiguin ben dauradetes, les traiem i les deixem a un plat amb paper de cuina, o sobre un colador metàl·lic perquè escorri l’excedent d’oli.
  6. Quan estiguin totes fregides, les posem a una safata i els hi afegim un pel de sucre o un rajolinet de mel de romaní per sobre.
  7. Bon profit!!

Recepta de Borratja amb patates i pernil de Karlos Arguiñano

Ingredients:

  • 1 k de borratges
  • 2 patates
  • 100 g pernil salat
  • 3 dents d’all
  • 1 cullerada de farina
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal
  • Julivert

Preparació:

  1. Retira les fulles de les borratges i la part inferior de la tija. Renta-les i talla-les a trossos de 4 centímetres.
  2. Posa aigua a escalfar en una cassola, assaona-la i quan comenci a bullir, afegeix la borratja. Cou-la durant 12 minuts. Escorreu la borratja i reserveu-la. Reserva també el brou.
  3. Pela la patata, talla-la a dauets i fregeix-los en una paella amb oli. Quan estiguin fets, escorreu-los en un plat cobert amb paper absorbent de cuina. Assaona.
  4. Pela les dents d’all, làmina i ofega’ls en una cassola amb un rajolí d’oli. Pica el pernil a daus i afegeix-los. Abans de que agafin color, afegeix-hi la farina, ofega-la una mica i aboca una mica del brou resultant de coure la borratja.
  5. Cuina el conjunt durant un parell de minuts i afegeix la borratja. Barreja bé i afegeix les patates a la cassola.
  6. Empolsimar amb julivert picat i decora amb una fulla de julivert.
  7. Bon profit!!

Curiositats

Astrologia

Màgia

Referències

  1. Eixarcolant ↩︎
  2. Viquipèdia. Borago officinalis. ↩︎
  3. Errado de Aragón. El agua de borrajas, la bebida de moda entre los veganos ↩︎
  4. Centro Kyreo. Propiedades y leyendas de la Borraja. ↩︎

Bibliografia

Jorba Camps, Jaume; Viladiu Soler, Mercè. Plantes Medicinals de Montserrat. Lleida: Pagès Editors, 2011, p. 52-53.

Berdocens I Serra, Dr. Josep Lluís. Gran Enciclopèdia de les Plantes Medicinals. Madrid: Tikal Ediciones.

Abella, Ignacio. La Magia de las Plantas. Sabadell: RBA Libros, 2003, p. 193.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *