Descomponedors

Alguns dels que descomponen la matèria vegetal i animal, que al descompondre-la serveix d’aliment als productors (algues i plantes) fent que d’una manera o altra gairebé tot torni on va començar:

Actinomicets

Els actinomicets són un grup de bacteris que es caracteritzen per tenir una estructura filamentosa ramificada similar a la dels fongs. Són presents en una gran varietat d’ambients, com ara el sòl, l’aigua i l’aire. Els actinomicets tenen un paper important en la descomposició de la matèria orgànica i en el cicle dels nutrients. A més, alguns actinomicets produeixen antibiòtics com la estreptomicina i la tetraciclina.

Castellà: Actinomicetos  `

Científic: Actinomycetota

Bacillus

Bacillus és un gènere de bacteris grampositius que es caracteritzen per la seva forma de bacil i per la seva capacitat de formar endòspores. Les endòspores són estructures resistents que permeten als bacteris sobreviure en condicions ambientals adverses. Els bacteris Bacillus es troben en una gran varietat d’ambients, com ara el sòl, l’aigua, l’aire i els aliments. Alguns bacteris Bacillus són patògens per a humans i animals, mentre que d’altres s’utilitzen en diversos processos industrials, com ara la producció d’enzims, antibiòtics i vitamines.

Castellà: Bacillus

Científic: Bacillus

Les micorrizes són fongs que s’associen amb les arrels de les plantes i els proporcionen aigua a canvi de nutrients com ara hidrats de carboni. Són organismes simbiòtics, ja que ambdós éssers hi guanyen associant-se.

  Micorrizes

Castellà: Micorriza
Científic: Micorriza

Algunes micorrizes fan tòfones

Tofona negra

Castellà: Trufa negra

Científic: Tuber melanosporum

Dins del món dels fongs, un dels grups més populars són els que escampen les seves espores (Els seus elements reproductors) a través de bolets. Entre ells, trobem espècies comestibles com l’ou de reig.

 Ou de reig

 Castellà: Oronja o huevo de rey
 Científic: Amanita caesarea

Farinera Borda

La farinera borda, que es distingeix de l’ou de reig per la pota i les pintes de sota el barret blanques. És un dels més verinosos, en canvi, l’ou de reig; la pota i les pintes de sota el barret són grogues,
És important assenyalar que, tot i que les fotos de la web poden mostrar molt les diferències, en la natura, les inclemències del temps poden fer que aquestes característiques semblin molt similars. Davant del dubte, deixa’l on l’has trobat.

Castellà: Cicuta verde
Científic: Amanita phalloides

Per a un consum segur, els següents bolets que mostrem han de ser cuinats.

CEP

Castella: Hongo blanco

Científic: Boletus edulis

Llengua de Bou

Castella: Lengua de vaca

Científic : Hidnum repandum

Groguet o Verderol

Castella: Seta de los caballeros
Científic: Tricholoma equestre

Fredolic

Castella: El negrito o la negrilla

Científic: Tricholoma terreum

Llenega negre o mocosa

Castella: Llanega negra

Científic: Hygrophorus latitabundus

Peu de rata

Castella: Manecicas

Científic: Ramaria botrytis

Rossinyol

Castella: Rebozuelo

Científic: Chantarellus cibarius

Camagroc

Castella: Trompeta amarilla

Científic: Cantharellus lutescens

Rovelló d’obaga o pinetell

Castella: Mízcalo o níscalo

Científic: Lactarius deliciosus

Trompeta de la mort

Castella: Trompeta negra

Científic: Craterellus cornucopioides

Algun bolet de primavera:

Múrgola o rabassola

Castella: Colmenilla o morillas

Científic: Morchella esculenta

Moixernó

Castella: Perrechico o seta de San Jorge

Científic: Calocybe gambosa

Si vols aprofundir en el tema, et recomanem visitar aquesta secció del web [El medi natural del Bages i del Moianès]. Ens ha semblat molt didàctica i està plena d’informació útil.

Alguns dels insectes descomponedors:

Porquet de Sant Antoni

Castella: Cochinilla común o bicho bola

Científic: Armadillidum bulgare

Panerola rossa

Castella: Cucaracha rubia o alemana

Científic: Blatella germanica

Gairebé no existeix desperdici que alguna mosca no ho transformi en nutrients per les plantes. Les mosques també son aliments per a molts animals.

Mosca verda

Castella: Mosca verde

Científic: Lucilia caesar

Mosca comuna

Castela: Mosca

Científic: Musca domestica

Mosca soldat negre

Actualment, hi ha granges que les crien amb molts beneficis. Tens menys mosques domèstiques, accelera el compostatge, genera alimentació per animals, com: peixos, ànecs, gallines, porcs, etc. Per elaborar bio-fertilitzants, bio-dièsel, quitosan i és un gran pol·linitzador.

Castella: Mosca Soldado negra

Científic: Hermita illucens

Escarbat piloter

 Castella: Escarbajo pelotero

Científic: Scarabaeus viettei

Formiga dels paviments

Castella: Hormiga de los pavimientos

Científic: Tetramorioum caespitium

Formiga

Castella: Hormiga

Científic: Camponotus pilicornis

Si vols aprofundir en el tema, et recomanem visitar aquesta secció del web [El medi natural del Bages i del Moianès].

Llombriu o cuc de terra o epigea

Son les que viuen en la superficie del terra, asociadas a restes de materia orgánica en descomposició

Castellà: Lombriz de tierra o epigea

Científic: Amynthas sp.

Cuc de terra endogees

Aquest tipus de cucs de terra viuen i s’alimenten de la pròpia terra. Construeixen caus horitzontals a través del terra per facilitar el seu moviment i poder-se alimentar. Quan plou, per la nit, surten a la superfície.

Castella: Lombriz endogeas

Científic: Allolobophora chlorotica

Cuc Vermell o de california

Gairebé transformen tots els residus fen el vermicompostatge. A part que se’n treu hummus o esquer per pescar, també serveix per donar d’aliment a molts altres animals. Cria més depressa que les altres llombrics, i si té menjar, és sedentari.

Castella: Lombriz Roja

Científic: Eisenia foetida

Aus descomponedores

Els necròfags són els que s’alimenten de cadàvers animals, transformant-los en nutrients en forma d’excrements, que serveixen d’aliment als productors.

A la Serra de Boumort, al parc natural de l’Alt Pirineu,a la comarca del Pallars Jussà, es presenta una oportunitat única i excepcional per a aquells qui estan interessats en l’observació de la fauna. Destaca com l’únic lloc a Europa on es poden veure els quatre tipus de necròfags que habiten aquest continent.

Voltor comú

Quan un voltor localitza una font d’aliment, interromp el seu vol circular, i aquest senyal actua com un avís per als altres voltors més propers. Aquesta indicació fa que els voltors a prop del lloc es dirigeixin ràpidament cap a l’animal mort, estenent la notícia a llargues distàncies. Així, els voltors que es troben a molts quilòmetres també poden percebre el senyal i es desplacen cap al lloc, creant una xarxa de comunicació que abraça àmplies àrees geogràfiques.

Castella: Buitre

Científic: Gyps fulvus

Voltor negre

Castella: Buitre negro

Científic: Aegypius monachus

Aufrany Comú

Durant l’estiu, la majoria migren de l’Àfrica a la península per criar. A l’Àfrica, la seva dieta inclou ous d’estruç, que trenquen llançant pedres.

Castella: Alimoche

Científic: Neophron percnopterus

Trencalos

Especialista a consumir ossos i restes, que altres no han pogut menjar. Aquest animal posseeix una tècnica per a ossos grans: els agafa i els deixa caure des d’alçada, trencant-los en fragments més petits que faciliten la seva ingestió.

Castella: Quebrantahuesos

Científic: Gypaetus barbatus

Corb

És un supervivent excepcional que prospera en una àmplia varietat d’entorns, des dels llocs més gèlids fins als deserts més abrasadors, menja quasi de tot. Quan localitza un animal mort, se centra a consumir allò que pot arrancar amb el seu bec versàtil. Les seves plomes, que actuen com un mirall, atraient l’atenció dels voltors que sobrevolen la zona, desencadenant així una cadena d’esdeveniments en què els corbs i els voltors col·laboren eficaçment. Mentre els voltors utilitzen els seus becs especialitzats per obrir l’animal els corbs aprofiten la carn entre ossos on no arribem els becs dels voltors.

Castella: Cuervo

Científic: Coruus corax

Si vols aprofundir en el tema, et recomanem visitar aquesta secció del web [El medi natural del Bages i del Moianès]..

2 pensaments sobre “Descomponedors

  1. montserrat catalan morera Respon

    Jaume, m’agrada molt la pàgina. T’animo a continuar. Que interessant resulta poder llegir tot això i fer-ne divulgació. Són coneixements arrelats a la vida que ens generen confiança i reconeixement als cicles que la natura té com a propis i que la ciència pot estudiar, intentar reproduir, però no crear. Són fruit de mils d’anys d’existència que hem de respectar i tractar de conservar, sense voler modificar si no sabem on ens poden portar les intervencions humanes.
    Moltes gràcies. Molt contenta de que facis un material que pugui arribar a escoles i instituts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *