Papaver rhoeas

La rosella és una planta herbàcia que creix en camps, marges de carreteres, rostolls, pastures i prats. Prefereix sòls sorrencs de clima càlid, per això la seva floració té lloc a la primavera i l’estiu.

Papaver rhoeas

Rosella, pipiripip, gallaret [CATALÀ]

Amapola, ababol [CASTELLÀ]

Morfologia

Pot arribar a fer fins a 90 cm d’alçada. Té una arrel prima i axonomorfa, i una tija erecta i pilosa. Les fulles són compostes, alternes, 1-2 vegades pinnades i dividides en 5 segments dentats i lanceolats. Les fulles inferiors són peciolades, mentre que les superiors són sèssils.

Les flors són hermafrodites, actinomorfes, dímeres i solitàries, d’uns 5-8 cm de diàmetre. Tenen una simetria bilateral i estan formades per dos sèpals peluts que cauen amb la florida, quatre pètals rodons d’un color vermell escarlata intens, un gran nombre d’estams i un gineceu amb un ovari súper i unilocular.

Fruit i llavors

El fruit és una càpsula petita (1-2 cm) d’un color verd pàl·lid, arrodonida a la base, glabre i més o menys estriada. S’obre per diversos porus situats sota el disc estigmàtic, alliberant les petites llavors negres que conté a l’interior.

Usos culinaris

Les seves fulles i flors tenen un sabor àcid i lleugerament picant que les fa perfectes per a una gran varietat de plats.

Fulles

Les fulles es poden menjar crues en amanides, aportant un toc de color i sabor. També es poden cuinar com a verdura, saltades amb altres verdures o afegides a guisats i sopes. Les fulles de rosella són una bona font de vitamines A i C, així com de minerals com el calci i el ferro.

Flors

Les flors són la part més popular de la planta per a ús culinari. S’utilitzen per fer infusions, te, melmelades. Les flors de rosella tenen un sabor més intens que les fulles i un color vermell vibrant que aporta un toc de color als plats.

Llavors

Les llavors petites i negres, són un ingredient versàtil que pot aportar un toc cruixent i aromàtic a la teva cuina. Potser l’ús més comú és a la fleca, on s’afegeixen a la massa de pa,dolços i postres. A Europa central i oriental, les llavors de rosella són un ingredient habitual en moltes receptes tradicionals. A països d’Orient, s’utilitzen tant en plats dolços com salats.

Com incorporar les llavors de rosella a la teva cuina:

  • Afegeix-les a la massa de pa, galetes o muffins. Comença amb un parell de cullerades i augmenta la quantitat a mesura que t’agradi el seu sabor.
  • Barreja-les amb mantega fosa, mel o sucre per crear una pasta untuosa per a pastissos o galetes.
  • Espolvorea-les sobre iogurt, cereals o fruita fresca.
  • Afegeix-les a amanides o saltades per a un toc cruixent.

Beneficis de les llavors de rosella:

  • Riques en fibra: Són una bona font de fibra, que pot ajudar a regular el trànsit intestinal i a controlar el colesterol.
  • Font de proteïnes: Contenen una quantitat significativa de proteïnes, que són essencials per al creixement i la reparació dels teixits.
  • Ric en minerals: són una bona font de minerals com el calci, el ferro i el magnesi, que són importants per a la salut dels ossos, els músculs i el sistema nerviós.

Receptes

A continuació, es mostren algunes receptes amb rosella:

Amanida de rosella

Ingredients:

  • Fulles de rosella
  • Tomàquets
  • Cogombre
  • Ceba
  • Oli d’oliva
  • Vinagre
  • Sal
  • Pebre

Preparació:

  1. Rentar les fulles de rosella i tallar-les a trossos petits.
  2. Tallar els tomàquets, el cogombre i la ceba a daus.
  3. Barrejar tots els ingredients en un bol.
  4. Amanir amb oli d’oliva, vinagre, sal i pebre.

Infusió de rosella

Ingredients:

  • Flors de rosella
  • Aigua
  • Mel (opcional)

Preparació:

  1. Afegir les flors de rosella a una tassa d’aigua bullent.
  2. Deixar reposar durant 5 minuts.
  3. Colar la infusió i afegir mel al gust (opcional).

Melmelada de rosella

Ingredients:

  • Flors de rosella
  • Sucre
  • Aigua
  • Suc de llimona

Preparació:

  1. Rentar les flors de rosella i eliminar els sèpals.
  2. Posar les flors en una olla amb aigua i sucre.
  3. Portar a ebullició i baixar el foc.
  4. Coeu a foc lent durant 30 minuts.
  5. Afegir el suc de llimona i coure durant 5 minuts més.
  6. Retirar del foc i deixar refredar.
  7. Triturar la melmelada i guardar-la en pots esterilitzats.

Alguns vídeos de receptes:

Usos medicinals de la rosella

La rosella, a més dels seus usos culinaris, té una llarga història d’ús medicinal. S’ha utilitzat tradicionalment per tractar una varietat de malalties, incloent-hi:

Insomni i ansietat: Les flors i fulles de la rosella contenen alcaloides que tenen propietats sedants i relaxants. S’utilitzen per preparar infusions o tisanes que ajuden a conciliar el son i reduir l’ansietat.

Tos i refredats: La rosella té propietats antiinflamatòries i expectorants. S’utilitza per tractar la tos, el mal de coll i la bronquitis.

Problemes digestius: La rosella té propietats digestives i carminatives. S’utilitza per tractar la indigestió, l’acidesa estomacal i la flatulència.

Infeccions urinàries: La rosella té propietats antibacterianes i diürètiques. S’utilitza per tractar infeccions urinàries i cistitis.

Dolors menstruals: La rosella té propietats antiespasmòdiques. S’utilitza per tractar els dolors menstruals.

Altres usos medicinals: La rosella també s’ha utilitzat per tractar la hipertensió arterial, la diabetis, l’artritis i l’artrosi.

Receptes medicinals amb rosella:

Infusió per a l’insomni i l’ansietat:

  • Afegiu una cullerada de pètals de rosella a una tassa d’aigua bullent.
  • Deixeu reposar durant 10 minuts.
  • Coleu i beveu abans d’anar a dormir.

Xarop per a la tos i els refredats:

  • Afegiu dues cullerades de flors de rosella a una tassa d’aigua.
  • Bulliu durant 10 minuts.
  • Afegiu mel al gust.
  • Preneu una cullerada cada 3-4 hores.

Tisana per a problemes digestius:

  • Afegiu una cullerada de fulles de rosella a una tassa d’aigua bullent.
  • Deixeu reposar durant 5 minuts.
  • Coleu i beveu després dels àpats.

Precaucions:

  • La rosella està contraindicada en dones embarassades i lactants.
  • Pot interactuar amb alguns medicaments, per la qual cosa és important consultar amb el seu metge abans de consumir-la.

Alguns vídeos de receptes:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *