Rosella, pipiripip, gallaret [CATALÀ]
Amapola, ababol [CASTELLÀ]
La rosella és una planta herbàcia que creix en camps, marges de carreteres, rostolls, pastures i prats. Prefereix sòls sorrencs de clima càlid, per això la seva floració té lloc a la primavera i l’estiu.
Morfologia
Pot arribar a fer fins a 90 cm d’alçada. Té una arrel prima i axonomorfa, i una tija erecta i pilosa. Les fulles són compostes, alternes, 1-2 vegades pinnades i dividides en 5 segments dentats i lanceolats. Les fulles inferiors són peciolades, mentre que les superiors són sèssils.
Les flors són hermafrodites, actinomorfes, dímeres i solitàries, d’uns 5-8 cm de diàmetre. Tenen una simetria bilateral i estan formades per dos sèpals peluts que cauen amb la florida, quatre pètals rodons d’un color vermell escarlata intens, un gran nombre d’estams i un gineceu amb un ovari súper i unilocular.
Fruit i llavors
El fruit és una càpsula petita (1-2 cm) d’un color verd pàl·lid, arrodonida a la base, glabre i més o menys estriada. S’obre per diversos porus situats sota el disc estigmàtic, alliberant les petites llavors negres que conté a l’interior.
Usos culinaris
Les seves fulles i flors tenen un sabor àcid i lleugerament picant que les fa perfectes per a una gran varietat de plats.
Fulles
Les fulles es poden menjar crues en amanides, aportant un toc de color i sabor. També es poden cuinar com a verdura, saltades amb altres verdures o afegides a guisats i sopes. Les fulles de rosella són una bona font de vitamines A i C, així com de minerals com el calci i el ferro.
Flors
Les flors són la part més popular de la planta per a ús culinari. S’utilitzen per fer infusions, te, melmelades. Les flors de rosella tenen un sabor més intens que les fulles i un color vermell vibrant que aporta un toc de color als plats.
Llavors
Les llavors petites i negres, són un ingredient versàtil que pot aportar un toc cruixent i aromàtic a la teva cuina. Potser l’ús més comú és a la fleca, on s’afegeixen a la massa de pa,dolços i postres. A Europa central i oriental, les llavors de rosella són un ingredient habitual en moltes receptes tradicionals. A països d’Orient, s’utilitzen tant en plats dolços com salats.
Com incorporar les llavors de rosella a la teva cuina:
- Afegeix-les a la massa de pa, galetes o muffins. Comença amb un parell de cullerades i augmenta la quantitat a mesura que t’agradi el seu sabor.
- Barreja-les amb mantega fosa, mel o sucre per crear una pasta untuosa per a pastissos o galetes.
- Espolvorea-les sobre iogurt, cereals o fruita fresca.
- Afegeix-les a amanides o saltades per a un toc cruixent.
Beneficis de les llavors de rosella:
- Riques en fibra: Són una bona font de fibra, que pot ajudar a regular el trànsit intestinal i a controlar el colesterol.
- Font de proteïnes: Contenen una quantitat significativa de proteïnes, que són essencials per al creixement i la reparació dels teixits.
- Ric en minerals: són una bona font de minerals com el calci, el ferro i el magnesi, que són importants per a la salut dels ossos, els músculs i el sistema nerviós.
Receptes
A continuació, es mostren algunes receptes amb rosella:
Amanida de rosella
Ingredients:
- Fulles de rosella
- Tomàquets
- Cogombre
- Ceba
- Oli d’oliva
- Vinagre
- Sal
- Pebre
Preparació:
- Rentar les fulles de rosella i tallar-les a trossos petits.
- Tallar els tomàquets, el cogombre i la ceba a daus.
- Barrejar tots els ingredients en un bol.
- Amanir amb oli d’oliva, vinagre, sal i pebre.
Infusió de rosella
Ingredients:
- Flors de rosella
- Aigua
- Mel (opcional)
Preparació:
- Afegir les flors de rosella a una tassa d’aigua bullent.
- Deixar reposar durant 5 minuts.
- Colar la infusió i afegir mel al gust (opcional).
Melmelada de rosella
Ingredients:
- Flors de rosella
- Sucre
- Aigua
- Suc de llimona
Preparació:
- Rentar les flors de rosella i eliminar els sèpals.
- Posar les flors en una olla amb aigua i sucre.
- Portar a ebullició i baixar el foc.
- Coeu a foc lent durant 30 minuts.
- Afegir el suc de llimona i coure durant 5 minuts més.
- Retirar del foc i deixar refredar.
- Triturar la melmelada i guardar-la en pots esterilitzats.
Alguns vídeos de receptes:
Usos medicinals de la rosella
La rosella, a més dels seus usos culinaris, té una llarga història d’ús medicinal. S’ha utilitzat tradicionalment per tractar una varietat de malalties, incloent-hi:
Insomni i ansietat: Les flors i fulles de la rosella contenen alcaloides que tenen propietats sedants i relaxants. S’utilitzen per preparar infusions o tisanes que ajuden a conciliar el son i reduir l’ansietat.
Tos i refredats: La rosella té propietats antiinflamatòries i expectorants. S’utilitza per tractar la tos, el mal de coll i la bronquitis.
Problemes digestius: La rosella té propietats digestives i carminatives. S’utilitza per tractar la indigestió, l’acidesa estomacal i la flatulència.
Infeccions urinàries: La rosella té propietats antibacterianes i diürètiques. S’utilitza per tractar infeccions urinàries i cistitis.
Dolors menstruals: La rosella té propietats antiespasmòdiques. S’utilitza per tractar els dolors menstruals.
Altres usos medicinals: La rosella també s’ha utilitzat per tractar la hipertensió arterial, la diabetis, l’artritis i l’artrosi.
Receptes medicinals amb rosella:
Infusió per a l’insomni i l’ansietat:
- Afegiu una cullerada de pètals de rosella a una tassa d’aigua bullent.
- Deixeu reposar durant 10 minuts.
- Coleu i beveu abans d’anar a dormir.
Xarop per a la tos i els refredats:
- Afegiu dues cullerades de flors de rosella a una tassa d’aigua.
- Bulliu durant 10 minuts.
- Afegiu mel al gust.
- Preneu una cullerada cada 3-4 hores.
Tisana per a problemes digestius:
- Afegiu una cullerada de fulles de rosella a una tassa d’aigua bullent.
- Deixeu reposar durant 5 minuts.
- Coleu i beveu després dels àpats.
Precaucions:
- La rosella està contraindicada en dones embarassades i lactants.
- Pot interactuar amb alguns medicaments, per la qual cosa és important consultar amb el seu metge abans de consumir-la.
Alguns vídeos de receptes: