Sambucus nigra

El saüc o saüquer (Sambucus nigra) és una planta versàtil amb una rica història en la medicina tradicional i la gastronomia. Originari d’Europa, aquest arbust caducifoli té una presència notable a la regió mediterrània, mostrant la seva robustesa i adaptabilitat a diversos entorns, des de boscos de ribera fins a zones properes a les cases de pagès.

Saüc, bonarbre [CATALÀ]

Sauco, canillero [CASTELLÀ]

Les seves característiques físiques són distintives: la seva fusta és lleugera i esponjosa, mentre que les fulles es componen típicament de 5 a 7 folíols lanceolats de color verd brillant. Les flors, petites i de color blanc, es reuneixen en corimbes terminals, oferint una estètica encantadora.

Amb el seu ric bagatge de propietats medicinals, el saüc ha estat considerat una planta valuosa en el tractament de diverses afeccions al llarg dels segles. Tant en la medicina tradicional com en la farmacologia moderna, s’han confirmat múltiples beneficis per a la salut derivats del saüc. A continuació, s’expliquen alguns dels seus usos i accions farmacològiques més rellevants:

Usos Tradicionals:

  • Demulcent i Antiinflamatori: Tant les flors com les drupes del saüc s’han utilitzat tradicionalment per a dolències reumàtiques i dermatològiques. L’aplicació externa d’aquestes drupes ha mostrat beneficis en casos de neuràlgia, mentre que les propietats demulcents ajuden a calmar la inflamació i la tumefacció.
  • Diürètic i Laxant: Les decoccions d’escorça de saüc han estat emprades per tractar problemes urinaris com la cistitis, nefritis i càlculs renals. A més, els fruits del saüc han tingut un ús històric com a remei per a l’estrenyiment, i tant l’escorça com les fulles també es consideren discretament laxants quan es troben en estat fresc.
  • Tractament Oftàlmic i Oral: La infusió fresca de saüc és utilitzada per rentar els ulls, proporcionant un alleujament refrescant. A més, la infusió de flors s’utilitza com a gargarisme per tractar la faringitis i les genives inflamades.
  • Desinfectant: El vinagre de saüc s’ha utilitzat com a agent desinfectant, oferint una solució natural per a la neteja i la desinfecció de superfícies.

Algunes receptes senzilles per a remeis casolans amb saüc:

  1. Infusió de flors de saüc per a refredats i grip:
    • Ingredients:
      • 1 cullerada de flors de saüc seques
      • 1 tassa d’aigua bullent
    • Preparació:
      1. Col·loca les flors de saüc seques en una tassa.
      2. Aboca l’aigua bullent sobre les flors.
      3. Tapa la tassa i deixa reposar durant uns 10-15 minuts.
      4. Filtra l’infusió i endolceix-la si és necessari amb mel.
      5. Beu 2-3 tasses al dia per alleujar els símptomes del refredat o la grip.
  2. Gargarismes amb infusió de flors de saüc per a faringitis:
    • Ingredients:
      • 1 cullerada de flors de saüc seques
      • 1 tassa d’aigua calenta
    • Preparació:
      1. Posar les flors de saüc seques en una tassa.
      2. Afegir l’aigua calenta sobre les flors i remenar bé.
      3. Deixar reposar durant uns 10-15 minuts.
      4. Filtrar l’infusió i utilitzar-la com a gargarisme 2-3 vegades al dia per alleujar la irritació de la gola i la faringitis.
  3. Cataplasma de fulles de saüc per a dolors musculars:
    • Ingredients:
      • Fulles fresques de saüc
      • Aigua calenta
    • Preparació:
      1. Tritura les fulles fresques de saüc per obtenir una pasta.
      2. Afegeix una mica d’aigua calenta per fer una pasta fàcil de manipular.
      3. Aplica la pasta de fulles de saüc sobre les àrees dolorides.
      4. Deixa actuar durant uns 20-30 minuts i després retira amb aigua tèbia.
      5. Repeteix segons sigui necessari per alleujar els dolors musculars i l’artritis.
  4. Xarop de saüc per a tos i congestió:
    • Ingredients:
      • 1 tassa de flors de saüc seques
      • 2 tasses d’aigua
      • 1 tassa de mel
    • Preparació:
      1. Posar les flors de saüc seques i l’aigua en una cassola i portar a ebullició.
      2. Redueix el foc i deixa bullir a foc lent durant uns 20-30 minuts fins que s’hagi reduït a la meitat.
      3. Treu del foc i deixa refredar una mica.
      4. Filtra la mescla utilitzant un colador o una gasa.
      5. Afegiu la mel al líquid filtrat i remeneu fins que estigui ben barrejat.
      6. Guarda el xarop en un recipient de vidre a la nevera.
      7. Prendre una cullerada de xarop quan sigui necessari per alleujar la tos i la congestió.

Accions Farmacològiques:

  • Diürètic i Laxant: El saüc ha demostrat tenir efectes diürètics significatius, superant els efectes de la teofil·lina. Això és atribuït als extractes rics en potassi i flavonoides presents en la planta.
  • Antiinflamatori: S’ha observat una moderada activitat antiinflamatòria en estudis preclínics, que suggereixen el potencial del saüc per reduir la inflamació associada a diverses condicions.
  • Antivíric: Les infusions preparades amb flors de saüc han mostrat activitat antivírica contra els virus de la grip i de l’herpes simple, tant en estudis in vivo com in vitro. Aquest efecte potencialment beneficis per combatre infeccions víriques.

Usos gastronòmics:

El saüc, no només és una planta versàtil en l’àmbit de la salut, sinó també un ingredient valuós a la cuina. Des de begudes refrescants fins a postres exquisides, el saüc ofereix una gran varietat de possibilitats gastronòmiques que val la pena explorar.

Socata: La Refrescant Tradició Romanesa Originària de Romania, la socata és una beguda tradicional que captura l’essència aromàtica de les flors de saüc. Elaborada amb flors de saüc, sucre, llimona i aigua, aquesta beguda ofereix una experiència gustativa única. Refrescant i lleugerament dolça, la socata és perfecta per a refrescar-se en els dies calorosos o com a acompanyament en qualsevol ocasió.

Melmelada:  Les flors del saüc no només són boniques a la vista, sinó que també aporten un sabor delicat i aromàtic perfecte per a la melmelada. Elaborar una melmelada de saüc és una manera fantàstica d’aprofitar els seus beneficis i gaudir d’una delícia casolana.

Xarop: Si busques una alternativa saludable al sucre refinat, considera elaborar un xarop casolà amb les flors del saüc. Aquest xarop no només proporciona un dolç subtil i agradable, sinó que també està carregat amb els beneficis antioxidants del saüc. Utilitza aquest xarop com a edulcorant en les teves begudes preferides, com a cobertura per a gelats o fins i tot per a donar un toc especial als teus plats culinaris.

En resum, el saüc no només és una planta medicinal, sinó també una joia culinària. Aprofita al màxim aquest tresor de la natura i endinsa’t en un món de sabors i aromes únics.

Compartim algunes receptes

  1. Ensalada de Quinoa i Saüc:
    • Ingredients:
      • 1 tassa de quinoa
      • 2 tasses d’aigua
      • 1/2 tassa de julivert fresc picat
      • 1/2 tassa de ceba vermella picada
      • 1/2 tassa de tomàquets cherry tallats per la meitat
      • 1/2 tassa de cogombres tallats a daus
      • 1/4 de tassa de flors de saüc fresques
      • 2 cullerades de sucre de flors de saüc
      • 2 cullerades de vinagre de sidra
      • 2 cullerades d’oli d’oliva
      • Sal i pebre al gust
    • Preparació:
      1. Rentar la quinoa sota aigua corrent. En una cassola, combinar la quinoa amb l’aigua i portar a ebullició. Reduir el foc, tapar i coure a foc lent durant uns 15-20 minuts fins que tot el líquid s’hagi absorbit i la quinoa estigui tendra. Deixar refredar.
      2. En un bol gran, combinar la quinoa cuita amb el julivert, la ceba vermella, els tomàquets cherry, els cogombres i les flors de saüc.
      3. En un pot petit, barrejar el sucre de flors de saüc, el vinagre de sidra, l’oli d’oliva, la sal i el pebre per fer la vinagreta.
      4. Abocar la vinagreta sobre l’amanida i remenar suavement per combinar-ho tot.
      5. Servir l’ensalada freda o a temperatura ambient com a acompanyament o plat principal.
  2. Brot de Saüc i Formatge:
    • Ingredients:
      • 1 massa de pa pizza o pasta de full
      • 1/2 tassa de flors de saüc fresques
      • 1 tassa de formatge rallat (cheddar, mozzarella, etc.)
      • 2 cullerades d’oli d’oliva
      • Sal i pebre al gust
    • Preparació:
      1. Preescalfar el forn a 200°C (390°F).
      2. Estendre la massa de pa pizza o pasta de full sobre una safata de forn.
      3. En un bol petit, barrejar les flors de saüc amb l’oli d’oliva, la sal i el pebre.
      4. Espolsar la meitat del formatge rallat sobre la massa de pa.
      5. Repartir uniformement la barreja de flors de saüc sobre el formatge.
      6. Espolsar la resta del formatge rallat per sobre.
      7. Enfornar durant uns 15-20 minuts o fins que la massa estigui daurada i el formatge estigui ben gratinat.
      8. Retirar del forn i deixar refredar lleugerament abans de tallar en porcions i servir com a aperitiu o plat principal.

Gelat de Saüc i Llimona:

  • Ingredients:
    • 2 tasses de llet
    • 1 tassa de nata per muntar
    • 3/4 de tassa de sucre
    • 1/4 de tassa de sucre de flors de saüc (opcional)
    • Suc de 2 llimones
    • 1 cullerada de pell de llimona ratllada
  • Preparació:
    1. En un bol gran, batre la llet, la nata, el sucre, el sucre de flors de saüc, el suc de llimona i la pell ratllada fins que estiguin ben barrejats.
    2. Transferir la mescla a una geladora i seguir les instruccions del fabricant per aconseguir un gelat suau i cremós.
    3. Una vegada fet el gelat, servir immediatament per a gaudir-lo en tota la seva frescor.

Mousse de Saüc i Mango:

  • Ingredients:
    • 2 tasses de flors de saüc fresques
    • 2 mangos madurs, pelats i tallats a trossos
    • 1/4 de tassa de sucre
    • Suc de 1 llimona
    • 1 tassa de nata per muntar
  • Preparació:
    1. En un robot de cuina, batre les flors de saüc, els trossos de mango, el sucre i el suc de llimona fins a obtenir una textura suau i homogènia.
    2. Batre la nata fins que es formin pics suaus.
    3. En un bol gran, combinar la mescla de mango i saüc amb la nata batuda amb moviments suaus i envoltants fins que tot estigui ben integrat.
    4. Transferir la mousse a copes individuals i deixar-la reposar a la nevera durant 2-3 hores perquè es refredi i agafi consistència.
    5. Decorar amb flors de saüc fresques abans de servir.

Còctel de Gin i Saüc:

  • Ingredients:
    • 50 ml de gin
    • 25 ml de sirop de flors de saüc
    • 15 ml de suc de llimona
    • Aigua tònica
    • Glaçons
    • Flors de saüc per decorar
  • Preparació:
    1. En un got alt, afegir els glaçons i versar el gin, el sirop de flors de saüc i el suc de llimona.
    2. Remenar suavement per combinar els ingredients.
    3. Omplir el got amb aigua tònica fins al nivell desitjat.
    4. Decorar amb un parell de flors de saüc i servir immediatament.

Comprendre els Possibles Riscos del Saüc: Quan Pot Ser Tòxic?

L’arrel, la tija i la fulla del saüc contenen un alcaloide verinós i un glicòsid cianogènic, conegut com a sambunigrina, que pot provocar nàusees, vòmits i diarrea. No obstant això, les flors i els fruits madurs són segurs per al consum i són adequats com a remei medicinal. Cal tenir precaució amb el consum excessiu del saüc, ja que pot conduir a hipocalcèmia a causa de les seves propietats diürètiques. No s’ha establert la seguretat de consumir saüc durant la lactància i l’embaràs, per tant, és recomanable evitar-ne el consum durant aquests períodes. En resum, mentre que el saüc pot ser beneficiós, és important ser conscient dels seus possibles riscos i prendre les precaucions adequades.

Altres usos:

Cosmètics: L’oli de saüc és àmpliament utilitzat en la indústria cosmètica gràcies a les seves propietats antioxidants i hidratants. Aquest oli, ric en nutrients essencials, com àcid linoleic, àcid oleic i vitamines A i E, és una opció popular en productes de cura de la pell. S’utilitza en cremes hidratants, locions, olis facials i productes per al cabell per ajudar a combatre els radicals lliures i mantenir la pell suau i flexible.

Tintura: Les fulles del saüc també tenen un ús en la fabricació de tints naturals per a teixits. La seva capacitat per produir colors variats, des de marrons suaus a negres profunds, fa que sigui una opció atractiva per a aquells que prefereixen mètodes de tenyit naturals i sostenibles. Els teixits teñits amb saüc no només ofereixen colors rics i vibrants, sinó que també poden tenir propietats antimicrobianes i antiinflamatòries.

Artesania: Les branques del saüc són conegudes per la seva lleugeresa i flexibilitat, el que les converteix en una elecció popular per a l’elaboració d’artesania. Des de cistelles tèxtils fins a instruments musicals com flauts i fletxes, el saüc ha estat utilitzat per artesans durant segles per crear peces úniques i funcionals. La seva facilitat de manipulació i la seva capacitat per resistir la flexió i la torsió fan que sigui un material preferit en diverses formes d’artesania tradicional i contemporània.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *