L’ortiga, sovint considerada una simple mala herba, amaga un interior ple de sorpreses. Aquesta planta, coneguda per la seva picada molesta, posseeix en realitat un gran potencial curatiu gràcies a la seva rica composició en vitamines, minerals, antioxidants i altres compostos actius.
Característiques de l’ortiga:
L’ortiga és una planta herbàcia perenne, el que significa que pot viure durant molts anys i créixer de nou cada any a partir de les seves arrels. Arriba entre 50 i 150 centímetres d’altura. La característica més coneguda d’aquesta planta és la presència de pèls urticants, el líquid càustic dels quals (acetilcolina) produeix una irritació amb picor intensa a la pell quan se li toca o frega. Té la tija de secció en forma de quadrat, fulles amb forma d’oval, amb la vora serrada, les seves flors són petites, unisexuals, inconspícues i agrupades en glomèruls.
Usos tradicionals de l’ortiga:
L’ortiga té una llarga història d’usos medicinals, culinaris i tèxtils. Des de l’antiguitat, s’ha utilitzat per a tractar una varietat de malalties i dolències, així com per a alimentar a la gent i teixir roba. També s’ha utilitzat per fer insecticides i adobs per als cultius.
Què ens aporta aquesta planta?
Vitamines:
Minerals:
Greixos:
Aminoàcids:
Polifenols:
Pigments:
Usos culinaris:
Consumida com a verdura des de l’antiguitat, l’ortiga aporta un sabor intens i una textura lleugerament fibrosa similar als espinacs. S’utilitza en sopes, purés, pesto, polenta i altres plats. Pot assecar-se per a la seva conservació i consum durant l’hivern. Les fulles tendres es poden menjar crues en amanides.
Algunes receptes amb ortiga:
Sopa d’ortiga:
Sofregiu una ceba picada amb una mica d’oli d’oliva en una olla.
Afegiu les fulles d’ortiga picades i salteu-les durant uns minuts.
Afegiu brou de verdures o aigua i coeu a foc lent durant uns 20 minuts.
Tritureu la sopa amb una batedora i afegiu sal i pebre al gust.
Podeu servir-la amb pa cruixent o formatge ratllat.
Pesto d’ortiga:
Escalfeu una paella amb un rajolí d’oli d’oliva.
Afegiu un gra d’all picat i salteu-lo fins que estigui daurat.
Afegiu les fulles d’ortiga picades i salteu-les durant uns minuts.
Afegiu pinyons, parmesà ratllat, oli d’oliva, sal i pebre al gust.
Tritureu tots els ingredients amb una batedora fins a obtenir una pasta homogènia.
Podeu servir-lo amb pasta, arròs o com a salsa per a verdures.
Truita d’ortiga:
Bateu ous amb sal i pebre al gust.
Afegiu les fulles d’ortiga picades i barregeu-les bé.
Escalfeu una paella amb una mica d’oli d’oliva.
Aboqueu la barreja d’ous a la paella i coeu-la a foc lent fins que estigui quallata.
Podeu servir-la amb una amanida o pa amb tomàquet.
Fulles d’ortiga arrebossades:
Remulleu les fulles d’ortiga en llet durant uns minuts.
Empaneu-les amb farina, ou batut i pa ratllat.
Fregiu-les en oli d’oliva fins que estiguin daurades.
Podeu servir-les com a aperitiu o guarnició.
Consells:
Per eliminar els pèls urticants de l’ortiga, podeu escaldar les fulles amb aigua bullent durant uns segons.
Les fulles tendres de l’ortiga són les més saboroses i menys urticants.
L’ortiga es pot combinar amb altres verdures com ara espinacs, bledes o carxofes.
L’ortiga seca es pot afegir a infusions o te.
Si voleu descobrir més receptes , podeu trobar-les a través dels enllaços que compartim amb vosaltres:
https://cookpad.com/es/buscar/ortiga
https://www.agonyandivy.com/es/ortiga-recetas-como-usarla-en-la-cocina-y-como-almacenarla#recetas-de-ortiga
https://bonapeti.net/recetas/ortiga/
Propietats curatives
Diürètica: L’ortiga afavoreix l’eliminació de líquids retinguts a través de l’orina, ajudant a combatre la inflor i la retenció d’aigua.
Antireumàtica: La seva acció antiinflamatòria és útil per alleujar els dolors i la rigidesa musculars associats a l’artritis, el reumatisme i la gota.
Antihemorràgica: L’ortiga té la capacitat de coagular la sang, sent útil per a tractar hemorràgies nasals, menstruals o internes.
Depurativa: Estimula la funció dels òrgans excretadors com el fetge i els ronyons, ajudant a eliminar toxines del cos.
Anèmia: El seu alt contingut en ferro la converteix en un remei natural per combatre l’anèmia ferropènica.
Menstruació excessiva: Regula els fluxos menstruals abundants i alleuja els símptomes associats com ara dolors i còlics.
Hemorroides: Les seves propietats antiinflamatòries i astringents ajuden a reduir la inflamació i el sagnat de les hemorroides.
Afeccions cutànies: L’aplicació tòpica d’infusió d’ortiga calma picors, irritacions, èczemes i altres afeccions de la pell.
Purificadora de la sang: Estimula la producció de glòbuls vermells i blancs, purificant la sang i augmentant les defenses.
Regulació del sucre en la sang: Estudis suggereixen que l’ortiga pot ajudar a controlar els nivells de glucosa en la sang en persones amb diabetis.
Algunes receptes medicinals:
Preparació de l’oli d’ortiga:
Opció 1: Mètode tradicional en fred
Opció 2: Mètode ràpid amb calor
Consells addicionals:
Infusió d’ortiga:
Afegiu una cullerada de fulles d’ortiga seques a una tassa d’aigua bullent.
Deixeu reposar durant 10 minuts.
Filtreu i beveu 2-3 tasses al dia.
Tintura d’ortiga:
Macereu 50 grams de fulles d’ortiga fresca en 500 ml d’alcohol de 70 graus durant 2 setmanes.
Filtreu i beveu 30 gotes diluïdes en aigua 3 vegades al dia.
Cataplasma d’ortiga:
Escalfeu fulles d’ortiga fresques i humides amb aigua calenta.
Apliqueu-les sobre la zona afectada com a cataplasma per a calmar dolors o inflamacions.
Precaucions:
Consulteu amb un professional de la salut abans de consumir l’ortiga amb finalitats medicinals, especialment si teniu alguna estat mèdic preexistent o esteu embarassada o donant el pit.
Les persones amb sensibilitat a la fibra d’ortiga poden experimentar picor o irritació a la pell.
Si esteu interessats en descobrir més sobre els remeis naturals elaborats amb ortigues, podeu trobar-ne informació a través dels enllaços que compartim amb vosaltres:
https://www.ecojardinmagico.com/como-usar-la-ortiga-para-la-salud-recetas-y-dosis/
https://www.botanical-online.com/plantas-medicinales/ortiga-preparaciones
Usos tèxtils:
Des de temps immemorials, les comunitats han aprofitat la fibra d’ortiga per a diverses aplicacions tèxtils. Les seves tiges contenen una fibra robusta que ha estat valorada per a la fabricació de roba, corda i paper. Aquest ús no només ha perdurat al llarg dels segles, sinó que també ha evolucionat per adaptar-se a les necessitats de cada època.
Un Cas Històric:
Durant la Primera Guerra Mundial, quan els recursos eren escassos, la fibra d’ortiga va adquirir un paper destacat en el sector tèxtil. L’exèrcit alemany, enfrontat a la manca de cotó, va recórrer a la fibra d’ortiga per a confeccionar els seus uniformes.
Avui en dia, en un context de consciència ambiental i sostenibilitat, la fibra d’ortiga està experimentant un ressorgiment. Artesans i dissenyadors estan redescobrint les virtuts d’aquest material natural i reciclable.
Purí d’ortiga: un fertilitzant i insecticida natural
El purí d’ortiga és un preparat natural elaborat a partir de la maceració de fulles d’ortiga en aigua. S’utilitza com a fertilitzant i insecticida ecològic per a les plantes del jardí i l’hort.
Beneficis del purí d’ortiga:
Preparació del purí d’ortiga:
Proporcions:
Aigua:
Recipient:
Fermentació:
Filtració i emmagatzematge:
Consells addicionals:
Amb aquestes recomanacions, podràs preparar i emmagatzemar correctament el purí d’ortiga per a un ús òptim.
Alguns vídeos disponibles en línia: