Energia mareomotriu
L’energia mareomotriu també coneguda com energia oceànica,és una font d’energia neta i renovable que es basa en l’aprofitament del moviment de les marees. Aquest moviment és provocat per la força gravitatòria del Sol i de la Lluna sobre la Terra, i provoca una diferència de nivell d’aigua entre les marees altes i les baixes.
Història de l’energia mareomotriu
S’ha utilitzat des de l’antiguitat per a accionar molins de gra i altres màquines. No obstant això, no va ser fins al segle XX quan es va començar a desenvolupar com a font d’energia elèctrica.
La primera central mareomotriu del món es va construir a França, a l’estuari del riu Rance, el 1967. Aquesta central, que encara està en funcionament, té una potència de 240 megawatts.
Avui dia, hi ha centrals mareomotrius en operació a diversos països del món, com ara França, Corea del Sud, el Regne Unit, el Canadà o la Xina.
Tipus de centrals mareomotrius
Hi ha tres tipus principals de centrals mareomotrius:
Centrals mareomotrius d’embassament: Aquestes centrals es construeixen en badies o estuaris amb una diferència de nivell d’aigua suficientment gran. El funcionament és similar al d’una central hidroelèctrica. Quan la marea baixa, l’aigua s’emmagatzema en un embalsament. Quan la marea puja, l’aigua s’allibera de l’embassament i fa girar les turbines per generar electricitat.
Centrals mareomotrius de corrent: Aquestes centrals es construeixen en zones amb corrents marítims forts. Les turbines estan submergides en l’aigua i es mouen amb el corrent, generant electricitat.
Centrals mareomotrius oscil·lants: Aquestes centrals es basen en el moviment d’una estructura flotant que està ancorada al fons del mar. El moviment d’aquesta estructura fa girar una turbina, que genera electricitat.
Hi ha altres tecnologies en desenvolupament que podrien convertir les onades en una font d’energia neta i renovable.
Una d’aquestes tecnologies és l’energia undimotriu. Aquesta tecnologia aprofita el moviment vertical de les onades per generar energia elèctrica. Hi ha diversos tipus d’instal·lacions undimotrius, com ara:
- Platges d’onades: Aquestes instal·lacions consisteixen en una plataforma flotant que està ancorada al fons del mar. La plataforma està equipada amb pistons o membranes que s’eleven i baixen amb el moviment de les onades. Aquest moviment fa girar una turbina, que genera electricitat.
- Col·lectors d’ones: Aquestes instal·lacions consisteixen en una sèrie de tubs o columnes que estan submergits en l’aigua. Les onades entren pels tubs i fan girar una turbina, que genera electricitat.
- Màquines d’onades: Aquestes instal·lacions consisteixen en una estructura submarina que està equipada amb un dispositiu que genera electricitat a partir del moviment de les onades.
Potencial de l’energia mareomotriu a Espanya
Espanya té un gran potencial per a l’aprofitament de l’energia mareomotriu. El país compta amb una costa extensa i amb zones on la diferència de nivell de les marees és suficientment gran per a generar energia elèctrica de manera eficient.
Segons un estudi de l’Institut per a la Diversificació i l’Ahorro de l’Energia (IDAE), Espanya podria generar fins a 10 gigawatts d’energia mareomotriu. Això equivaldria a la producció anual de 5 milions de tones de carbó.