Lemna minor, llentia d’aigua

El cultiu de la llentia d’aigua, una solució a l’excés de purins

La ramaderia intensiva és una de les principals activitats econòmiques a Espanya, i també una de les que genera un impacte mediambiental més gran. Els purines, els residus líquids de la ramaderia, són una font important de nutrients, però la seva gestió és complexa i pot generar contaminació.

El projecte europeu Life Lemna proposa una solució a aquest problema. Es basa en el cultiu de la llentia d’aigua, una planta aquàtica que té una gran capacitat per absorbir nutrients de l’aigua.

A la planta es cultiva en una bassa, on s’afegeixen els purines. La llentia d’aigua absorbeix els nutrients dels purines i creix ràpidament. Quan la planta arriba a una mida determinada, es cull i s’asseca.

La biomassa de la llentia d’aigua es pot utilitzar com a adob biològic o com a aliment per a animals. També es pot utilitzar per a la producció de biocombustibles o per a l’obtenció de productes farmacèutics.

El projecte Life Lemna ha desenvolupat la primera planta pilot semiindustrial de cultiu de llentia d’aigua a Europa. La planta es troba a la localitat d’Alcarràs, a Catalunya.

La planta té una capacitat de tractament de 100 metres cúbics de purines al dia. Es preveu que la planta estigui plenament operativa el 2023.

El projecte Life Lemna té un pressupost de 6 milions d’euros i està finançat per la Comissió Europea.

La llentilla d’aigua, una planta aquàtica simple i valuosa

La llentilla d’aigua (Lemna minor) és una espècie de planta aquàtica de la família de les lemnàcies. És una planta de distribució subcosmopolita, és a dir, que es troba en tots els continents excepte a l’Antàrtida. És nativa d’Àfrica, Àsia, Europa i Amèrica del Nord, i es troba en aigües dolces de corrent suau.

La llentilla d’aigua és una planta molt senzilla. No té tija ni fulles, sinó que el seu aparell vegetatiu es redueix a unes plaques verdes flotants, de forma oval i d’uns 2 mm de diàmetre. Aquestes plaques tenen petites arrels que pengen a l’aigua.

Es reprodueix principalment per divisió. Quan la planta creix, es divideix en dues o més plantes noves. Les flors de la llentilla d’aigua són molt petites i rarament es produeixen.

La llentilla d’aigua és una planta important per a l’ecosistema. És una font d’aliment per a moltes espècies d’aus aquàtiques, i també és consumida pels humans en algunes parts del món. A més, ajuda a purificar l’aigua, ja que absorbeix els nutrients i els contaminants.

Cultivar Lemna minorós

Quant de temps triga a créixer la llentia d’aigua?

És coneguda pel seu ràpid creixement. En condicions òptimes, pot duplicar la seva població en tan sols dos dies. Això es deu a la seva capacitat de reproducció asexual, on cada planta pot generar brots que es separen i formen noves plantes. El temps exacte de creixement pot variar segons factors com la temperatura de l’aigua i la disponibilitat de nutrients.

Reproducció de la Lemna

La reproducció és un procés interessant i relativament senzill. Aquests són els passos per reproduir i cuidar adequadament aquesta planta aquàtica:

Per començar el procés de reproducció, és necessari recollir algunes plantes mare saludables. Aquestes plantes seran la base per generar els brots.

Creix millor en aigua neta i rica en nutrients. Prepara un recipient o estany adequat amb aigua fresca i afegeix fertilitzants aquàtics per promoure un creixement saludable.

Col·loca les plantes mare en el medi de cultiu i assegura’t que estiguin flotant lliurement a l’aigua. Evita apretar-les o submergir-les al fons.

Amb el temps, les plantes mare generaran brots que es separaran i es convertiran en noves plantes. Observa acuradament aquest procés i assegura’t que cada brot tingui prou espai per créixer.

Per a un creixement exitós , és important un manteniment adequat. Assegura’t de proporcionar prou llum solar, controlar la temperatura de l’aigua i mantenir els nivells de nutrients equilibrats.

Quan les plantes hagin crescut prou, pots recollir-ne algunes per utilitzar-les com a noves plantes mare i propagar el cultiu.

Aquí pots veure alguns vídeos sobre aquest cultiu.

1 pensament sobre “ Lemna minor, llentia d’aigua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *