L’espirulina és una cianobacteria unicel·lular que habita en llacs salins i alcalins, i que també es cultiva de forma artificial. El seu nom científic és Arthrospira platensis (Arthro=articulació, spira=espiral). Comúnment és coneguda com a micro-alga o alga verdi-azul.
És un ser aquàtic capaç de realitzar la fotosíntesi que no té nucli (procariota). Es reprodueix per divisió cel·lular: un filament es divideix en 2 filaments quan arriba a una longitud adequada, cada 24-72 hores.
Els filaments de l’espirulina (anomenats tricomas) són multicel·lulars (és a dir constituïts de diverses cèl·lules) tenen una longitud de 0,3 mm de mitjana i una amplada de 0,008 mm; per la qual cosa és necessari l’ús d’un microscopi per veure’ls.
La forma en espiral caracteritza les seves diverses espècies que han donat el nom d’espirulina (spira=espiral, lina=petit). Les varietats d’espirulina més conegudes són la Lonar (molt espiralada) i la Paracas (molt ondulada).
Un aliment amb una història mil·lenària
Les cianobacteris, com l’espirulina, són els organismes vius més antics de la Terra. Van aparèixer fa aproximadament 3.500 milions d’anys i van ser els primers éssers vius capaços de fixar el carboni del CO2 i alliberar oxigen mitjançant el procés de la fotosíntesi.
Gràcies a aquest procés continuat durant milers i milers d’anys es va donar l’origen a la capa d’ozó, la qual avui en dia permet la vida a la Terra de éssers com nosaltres que necessitem l’oxigen per viure.
Un superaliment amb múltiples propietats
L’espirulina és un aliment molt nutritiu que aporta una gran quantitat de vitamines, minerals i antioxidants. Se li atribueixen moltes propietats, entre les quals destaquen:
Propietats anticancerígenes
Renforça el sistema immunològic
Actua com a antioxidant
Controla la diabetis, el colesterol i l’anèmia
Favoreix l’eliminació dels metalls pesants i la radioactivitat
Ajuda a la recuperació de l’esforç físic
Combat la fatiga i l’estrès
Un aliment sostenible
L’espirulina és un aliment molt sostenible ja que es pot cultivar en aigua salada i alcalina, que són recursos abundants. A més, és un aliment molt productiu, ja que es pot obtenir una gran quantitat d’espirulina a partir d’una petita quantitat de mitjans de cultiu.
Els mètodes de cultiu
Hi ha diversos mètodes de cultiu de l’espirulina, entre els quals els més comuns són els següents:
En estanys: Aquest és el mètode tradicional de cultiu de l’espirulina. Els estanys han de ser profunds entre 0,5 i 1 metre i han de tenir una capacitat d’entre 100 i 1.000 metres cúbics.
En fotobiorreactors: Els fotobiorreactors són sistemes tancats que permeten controlar amb precisió les condicions del cultiu. Els fotobiorreactors poden ser de diversos tipus, com ara de flux vertical, de flux horitzontal o de plat.
Com cultivar Spirulina a casa:
Per començar a cultivar l’espirulina calen dues coses indispensables: Ganes i temps per cultivar aquest petit organisme, i un cep per començar a cultivar.
Es pot obtenir el cep a través de la Xarxa Internacional de Cultivadores d’Espirulina per a la Sobirania Alimentària
Materials per al cultiu d’espirulina. Hi ha moltíssimes maneres de cultivar espirulina, i cada mètode necessita uns materials concrets. En aquest cas es proposa una forma bàsica, que pot servir de base perquè puguis desenvolupar el tipus de cultiu que s’adapti millor a les teves necessitats locals. La xarxa d’espirulina ven un kit de cultiu específic, que es compon: http://www.xarxaespirulina.cat/es/kit-de-cultivo/
Fase de creixement.
Fase de recol·lecció.
Vídeos sobre el cultiu d’espirulina